02 Αυγούστου 2007

Cash Now ...Debt Tomorrow

Ό,τι και να λένε οι τράπεζες, η πρόσβαση του (καρα)φεσωμένου νεοέλληνα στις κάθε είδους χορηγήσεις παραμένει πανεύκολη.

Από τα κάθε λογής καταναλωτικά / διακοπο / γαμό (κυριολεκτικά)-δάνεια, το πιο... σπιντάτο και προσβάσιμο είναι το Cash Now της μεγάλης μας φίλης.

Η Εθνική Τράπεζα έκανε τζακ ποτ με το συγκεκριμένο πρόγραμμα που, γνωρίζει μεγάλες πιένες. Το γιατί, εξηγείται από το γεγονός ότι μοναδικά προαπαιτούμενα είναι α)να είσαι κάτοχος πιστωτικής κάρτας του ευαγούς ιδρύματος, και β) να έχεις ένα στοιχειωδώς "λευκό" πιστωτικό μητρώο.

Το 99% των υπόλοιπων τραπεζών (καλώς) διυλίζουν τον κώνωπα, ταυτόχρονα όμως, εξαντλούν την υπομονή και αρκετών συνεπέστατων πελατών. Οπότε, πού είναι το πρόβλημα;

Από τη στιγμή που το Cash Now έχει εξελιχθεί σε μεγάλο hit, και μεγάλη μερίδα των ευπειθών πελατών (κι εμείς ανάμεσά τους, τρομάρα μας) ακόμη και για τα σχετικά μικρά ποσά που δανείζονται αγνοούν τα στοιχειώδη, ναι, υπάρχει πρόβλημα.

Οι συνήθεις... μπανανόφλουδες είναι τρεις:

1. Όταν κοντά στο τέλος της περιόδου χάριτος των δύο μηνών φτάνει στο γραμματοκιβώτιο ο λογαριασμός της πιστωτικής ΠΟΥΘΕΝΑ δεν αναγράφεται η ανάληψη μέσω Cash Now.

Οπότε, είτε χαλαρώνεις και περιμένεις -με τους τόκους να "γράφουν" χιλιόμετρα και τόκους- είτε (αυτό το ακούσαμε και το πιστεύουμε) "τσακίζεις" την κάρτα με αγορές, καθώς σκέφτεσαι: "ρε, μπας και τη σκαπουλάρησα;"

2. Η προμήθεια, αν και λογική -γύρω στα 20 ευρώ για ποσά μεταξύ 700 και 1.000 ευρώ- αυξάνει αν χρησιμοποιήσεις τα ΑΤΜ για μεγαλύτερα ποσά ή πάνω από μία φορά.

3. Στα υποκαταστήματα της Εθνικής, αν αναφέρεις τις λέξεις "cash now" οι υπάλληλοι αντιδρούν σαν να μιλάς σανσκριτικά -και γενικά η πληροφόρηση είναι με το σταγονόμετρο.

Γιατί;

Όλα τα παραπάνω βέβαια, είναι πταίσματα μπροστά στην (απροκάλυπτα τοκογλυφική) πολιτική άλλων τραπεζών.

Το θέμα όμως είναι πως το Cash Now είναι απίστευτα δημοφιλές και εν τέλει ευρωβόρο για χιλιάδες καταναλωτές.

Φασούλι το φασούλι, η Εθνική Τράπεζα εξαργυρώνει το απόλυτο blockbuster των χορηγήσεων...

Pelatis

5 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Στις διαφημίσεις όμως είναι όλοι ανάλαφροι, χαμογελαστοί. Για να μη σχολιάσουμε και τα δημόσια πρόσωπα που δανείζουν την εικόνα τους για τις διαφημίσεις αυτές, ποντάροντας και στο προφίλ του εκάστοτε ηθοποιού (όπως στην προκειμένη περίπτωση) ή στην προώθηση CD!!! (όπως με αρτίστα του "καλιτεχνικού" ρεπερτορίου).
Απ'ότι φαίνεται όμως πετυγχάνουν τον σκοπό τους.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι τυχαία η παραπομπή 25 τραπεζών στο σκαμνί της επιτροπής ανταγωνισμού για ΚΑΡΤΕΛ στα ΑΤΜ...
Οι προμήθειες για συναλλαγές μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ είναι (μα τον... Δία!) αισχρές.
Και οι πρακτικές απόλυτα εναρμονισμένες.
Το να πληρώνεις έως και 3 ευρώ επειδή απλά χρησιμοποιείς ΑΤΜ άλλης τράπεζας είναι πατέντα made in Hellas. Όπως γενικά πατένταρισμένες ΜΟΝΟ στην Ελλάδα είναι και οι τραπεζικές γυφτιές -βλ. προμήθειες κάθε είδους.
Οποιοσδήποτε έχει κάρτα που έχει εκδοθεί σε άλλη χώρα της Ε.Ε. ξέρει ότι 11 στις... 10 μικροσυναλλαγές είναι δωρεάν.
Το γεγονός ότι οι τράπεζες παντελονιάζουν 2 ΔΙΣ!!! ευρώ από προμήθειες το χρόνο είναι ενδεικτικό του "πιασοκωλέ" Ηθικού Κώδικα τον οποίον εφαρμόζουν...

KitsosMitsos είπε...

Αυτό τον καιρό δημοσιεύονται οι ισολογισμοί με τα τρελά κέρδη των τραπεζών. Το κομμάτι των κερδών με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη είναι αυτά των προμηθειών και λοιπών "χαρατσίων" που επιβάλλονται για τις καθημερινές συναλλαγές. Για δες που τα νούμερα κρύβουν πολλές φορές μεγάλες αλήθειες...

Ανώνυμος είπε...

Τα... μουστάκια του Μιχαλάκη του Σάλλα (της Πειραιώς) γελούσαν ακατάπαυστα στη συνέντευξη Τύπου της προηγούμενης εβδομάδας. Και γιατί όχι; Όπως του σφυρίξανε (και όπως χαρμόσυνα δήλωσε ο ίδιος) οι διάφοροι παρατρεχάμενοι "αναλυτές" οι χορηγήσεις στην Ελλάδα αναμένεται να... ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΟΥΝ!!! τα επόμενα 5 χρόνια.
Κοινώς, θα φάει η μύγα σίδερο, και το κουνούπι ατσάλι...

Ανώνυμος είπε...

Διανύουμε την εποχή της υπερκατανάλωσης και του υπέρμετρου δανεισμού. Η πλήρης πνευματική αποχαύνωση και αφασία! ΌΛοι είμαστε χρεωμένοι, υποθηκευμένοι για το υπόλοιπο της ζωής μας. Ζωή είναι αυτή! Φίλοι μου, πρέπει να ξυπνήσουμε! Οι τράπεζες είναι οι νόμιμοι κλέφτες με τις ευλογίες του κράτους. Πίνουν το αίμα του κοσμάκι, δεν το καταλάβατε ακόμα! Άλλα φταίμε και εμείς. Μας αρέσει η χλιδάτη ζωή, οι ακριβές διακοπές, τα πολυτελή αυτοκίνητα. Όλα αυτά όμως έχουν κόστος. Καλύτερα πέντε και στο χέρι πάρα δέκα και καρτέρι λέει ο σοφός λαός. Πρέπει να μάθουμε να περνάμε με αυτά που έχουμε, γιατί στο τέλος με τα δάνεια και τις κάρτες θα τα χάσουμε ΟΛΑ!!! Για σκεφτείτε το λίγο, για σκεφτείτε το...!!!