03 Αυγούστου 2007

Αφιέρωμα, για αφιερωμένους PELATES!

Η αγωνία των πρωτοκλασάτων εφημερίδων να μη δουν τις κυκλοφορίες τους να κάνουν "βουτιά", τις οδηγεί πολλές φορές σε ατοπήματα. Τελευταίο παράδειγμα, η καλή αθλητική εφημερίδα Sportday, που κάθε Πέμπτη προσφέρει δωρεάν το ένθετο "Let's Go" το οποίο -όπως αναφέρεται στο εξώφυλλό του-περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικές με Cinema, Θέατρο, Νύχτα, Clubbing, Gourmet και... Travel.

Για αυτό το τελευταίο λοιπόν, και συγκεκριμένα με αφορμή την αναφορά στο εξώφυλλο για "αφιέρωμα" στη Νάξο, είπα να δώσω το 1 ευρώ που κοστίζει η εφημερίδα. Ανοίγοντας για πρώτη φορά αυτό το -ο Θεός να το κάνει- ένθετο, κατάλαβα αμέσως ότι πρόκειται για μια κλασική ευκαιρία αρπαχτής για την εφημερίδα, που μπορεί να μην επιβαρύνει οικονομικά τον σταθερό αναγνώστη-πελάτη αλλά δεν τον σέβεται κιόλας ενώ ταυτόχρονα προσελκύει με ανήθικο τρόπο (τα "τυράκια" στο εξώφυλλο που λέγαμε) ευκαιριακό αναγνωστικό κοινό.

Για να μη μακρηγορώ, το... αφιέρωμα στη Νάξο δεν ήταν τίποτα περισσότερο από την παράθεση 5 μαγαζιών του νησιού σε ένα και μόνο δισέλιδο, όλα τους προφανώς διαφημιζόμενοι πελάτες του ενθέτου. Η έκταση, αντίστοιχων άλλων "αφιερωμάτων" (σε Ρόδο, Τήνο, Εύβοια κ.α.) ήταν ανάλογη του αριθμού των διαφημιζόμενων. Δυστυχώς ένοιωσα pelatis μιας εφημερίδας που εκτιμώ και εμπιστεύομαι τις πληροφορίες της και που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα ένα πιο σοβαρό προφίλ από τους ανταγωνιστές της στο περίπτερο.

Σίγουρα τέτοια "ένθετα" δεν αξίζουν ούτε σε αυτή ούτε στους αναγνώστες της.

μετά τιμής

Τζόζεφ Ενα κ αρχί(δι)ρε (πήρα)

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θλιβερό...
Πήρα την εφημερίδα και το είδα.
Πάνω που πίστευα ότι αντιπροσωπεύουν ένα κάποιο ήθος ανάμεσα στο κακόγουστο μπάχαλο των αθλητικών...
Αυτά δεν τα κάνει ούτε η... "Πελοπόννησος": επαρχιακή (Πάτρα) εφημερίδα τρίτης κατηγορίας που δε διακρίνεται για τις "αντιστάσεις" της στις αρπαχτές.
Τελικά, μου φαίνεται, είναι όλοι τους τυχάρπαστοι.

Ανώνυμος είπε...

Πιο τίμιο θα ήταν να έβαζαν καναδυό... κ@λαράκια να ανοίξει το μάτι μας!
Ξέρουν αυτοί, στο δρόμο που χάραξαν Espresso, Πρώτο Θέμα κ.ά.

Ανώνυμος είπε...

Η SportDay πουλάει 25.000 φυλλα στην Αθήνα και άλλα τόσα στη περιφέρεια. Κριμα και ντροπή για τον Χελάκη που έχει χεστεί στο χρήμα

KitsosMitsos είπε...

Απάτη μυρίζει όντως. Όμως πρέπει να είμαστε και εμείς λίγο ψυλλιασμένοι. Αθλητική εφημερίδα είναι, όχι τουριστικός οδηγός. Το θέμα είναι ότι χάριν της διαφήμισης, πολλά αλλοιώνονται. Για να δούμε. Και ερωτώ: πώς μπορείς να αντιδράσεις απέναντι σε κάτι τέτοιο; Η απάντηση απλή, φαντάζομαι. Αναμένονται προτάσεις.

Ανώνυμος είπε...

Αθλητική εφημερίδα είναι, όντως, η ομάδα των συντακτών όμως είναι ιδιαίτερα αξιόλογη, kitsosmitsos.
Ποια ομάδα δηλαδή, ο εξής ένας: Πανούτσος.
Όταν έχει έμπνευση, κάνεις "απόσβεση" για το 1 ευρώ άμεσα. Από εκεί και πέρα, όπως είπες, στο βωμό της διαφήμισης πολλά χάνονται. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση η SportDay έκανε σοβαρό φάουλ.
Αθλητική εφημερίδα μεν, χρήσιμη δε: όπως και όλες οι αθλητικές, είναι το καλύτερο διεγερτικό του παχέος εντέρου όταν βρίσκεσαι στην τουαλέτα...

Ανώνυμος είπε...

Το ποστ κοινοποιήθηκε στη SportDay ταυτόχρονα με την ανάρτησή του στο μπλογκ. Λέμε, που ξέρεις, μπορεί και να φιλοτιμηθούν να γράψουν δυο αράδες. Προς το παρόν, πέρα βρέχει για τα παλικάρια της SportDay.
Κατανοητόν: τι να πουν, και πώς να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα... Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν για τις Photoshop μαιμουδιές "ΕΘΝΟΥΣ" και "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ" -όπως ξεσκεπάστηκαν στο press-gr.blogspot
Από την άλλη, ο κάθε πικραμένος που θα στείλει e-mail στον π.χ. Guardian, λαμβάνει απάντηση ΑΜΕΣΑ και εμπεριστατωμένα. Αλλά η συμπαθής αθλητική εφημερίδα είναι πιο μπλαζέ από την κάθε τυχαία εφημερίδα της Γηραιάς Αλβιώνος...
Πάντως, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, υπάρχουν και μερικοί που ενδιαφέρονται για το μαγαζί τους και "καταδέχονται" να απαντήσουν στους δύσμοιρους καταναλωτές: βλ. Giwrgis στα comments για Fly Beeyond Festival και Elenitsa στα "Γάλατα-Γαργάλατα".

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους νέα από τη SportDay!
Από τη γραμματεία της εφημερίδας λάβαμε e-mail στο οποίο μας αναφέρουν πως ουδέποτε έλαβαν ενημέρωση από εμάς, και πως τυχαία είδαν το ποστ χθες.
Τσεκάραμε τα εξερχόμενα και μάλλον κάπου έχει γίνει λάθος, το σημαντικό όμως είναι πως μας υποσχέθηκαν επίσημη απάντηση το συντομότερο δυνατό.
Ίδωμεν...

Ανώνυμος είπε...

Τώρα το είδα αυτό το "βλ. Giwrgis στα comments για το Fly Beeyond Festival...

Είτε υπάρχει άλλος Giwrgis, είτε πιάστηκες pelatis και στο site σου...

Ανώνυμος είπε...

Σόρι Giwrgis: εκ παραδρομής -με "μπέρδεψαν" τα greeklish- σε ανέφερα.
Ανώνυμα ήταν όντως τα σχόλια στο "Fly Beeyond..."
Ας όψεται ο (LOL) δαίμων του τυπογραφείου...