24 Αυγούστου 2007

Αποκλειστικό: Η Πρώτη Ανταπόκριση από το Μέτωπο των Νέων Αποδείξεων!

Καλώς επιστρέψαμε δριμύτεροι και με περισσότερες δυνάμεις για ό,τι έχουμε μπροστά μας.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση στα μέρη της Ελλάδας που περιπλανήθηκα αυτό το καλοκαίρι είναι η...πρωτοτυπία και η πρωτοπορία.Θα το εξηγήσω ευθύς αμέσως.

Νέο μέτρο, λοιπόν, κατά της φοροδιαφυγής η συγκέντρωση αποδείξεων από εστιατόρια, μπαρ κτλ. Ανεξαρτήτως πολιτικών και μη προτεραιοτήτων, οικονομικών αποτελεσμάτων ή ό,τι άλλο θέλει ο καθένας, δικαίωμά μας να αποζητούμε την παραμικρή νόμιμη φοροελάφρυνση.

Όπου και αν πήγαινα με την παρέα μου, ζητούσαμε μαζί με την απόδειξη, σφραγίδα και τα παρελκόμενα. Οι δικαιολογίες σε αρκετά μαγαζιά ΙΔΙΕΣ ακριβώς! Λες και τις είχανε με καρμπόν. Καταρχάς "Είστε οι πρώτοι που μας το ζητάνε". Κοίτα να δεις πρωτοπορία, ε; Έπειτα, η αργοπορία. Έτσι, για τον τσαμπουκά να στον σπάσουνε που τολμάς και ζητάς απόδειξη!

Και τέλος, όταν δεν στη φέρνανε ερχόταν συνήθως το αφεντικό και έλεγε "Με συγχωρείτε, αλλά την έχει ο λογιστής και δεν ξέραμε ότι θα ζητήσει κανείς" ή "Και εμείς στην τηλεόραση το ακούσαμε, δε μας είπε κανένας τίποτε" και τα σχετικά!

Αυτό συνέβαινε κυρίως σε μπαρ. Στις ταβέρνες - εστιατόρια, το θέμα ήτανε η καθυστέρηση και το στραβομουτσούνιασμα του σερβιτόρου "Μωρέ που μπλέξαμε πάλι". Λες και τους ζητούσαμε να σκάψουμε. Και αυτό συνέβη σε νησί του Ιονίου, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη, στην Αιτωλοακαρνανία και στη Λάρισα (βλέπετε, πολυταξιδεμένος γαρ).

Για να μην τα ισοπεδώνουμε όμως όλα, σε 2 μαγαζιά στη Λάρισα και σε ένα στη Ναύπακτο, οι άνθρωποι μας φέρανε την απόδειξη από μόνοι τους υπογεγραμμένη και σφραγισμένοι.
Αυτά τα ολίγα προς το παρόν. Αναμένουμε τις συνέχειες.
Καλή συνέχεια και σε εσάς.

Kitsos Mitsos

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα με τις αποδείξεις είναι πολύ μεγάλο. Καταρχήν να θυμίσω ότι το σχετικό νομοσχέδιο δεν έχει ψηφιστεί γιατί η Βουλή έκλεισε. Δεύτερον είναι μεγάλη μαλακία του ΥΠΕΘΟ να ζητάει οι αποδείξεις να είναι σφραγισμένες. Μας αναγκάζουν να μπαίνουμε σε αντιδικία με το κάθε γκαρσόνι για κάθε απόδειξη των λίγων ευρώ. Μας κάνουν μίζερους και ψιλικαντζίδες. Έτσι δεν καταπολεμάται η φοροδιαφυγή...

KitsosMitsos είπε...

Σύμφωνα με τη δική μου πληροφόρηση, το νομοσχέδιο κατατέθηκε, ψηφίστηκε και έχει εφαρμογή από την 1η Αυγούστου. Αν κάποιος γνωρίζει κάτι σχετικό, ας ενημερώσει και τους υπόλοιπους, να μην πάει τζάμπα ο κόπος.
Όσο για τον σκοπό που γίνεται, ας αναρωτηθούμε το εξής απλό: πόσες φορές σε καφετέρια ή σε μπαρ μας έχουνε φέρει απόδειξη άσχετη ή από 2-3 ώρες πριν; Εκείνη τη στιγμή ο μαγαζάτορας φοροδιαφεύγει, γιατί ενώ μας χρεώνει τον ΦΠΑ, δεν τον αποδίδει στο κράτος!
Από την άλλη, σε εργασίες τύπου υδραυλικά και τα σχετικά, άλλη τιμή σου δίνεται με απόδειξη (άρα και ΦΠΑ) και άλλη χωρίς. Εκεί κρίνεις αναλόγως με τη συνείδηση αλλά και το συμφέρον.
Και τελειώνοντας, γιατί είναι "γυφτιά" να ζητήσω κάτι που είναι υποχρεωμένοι να μου παρέχουνε; Είναι "γυφτιά" το δικαίωμά μου και δεν είναι αυτού που μου το στερεί; Αυτή τη νοοτροπία πραγματικά δεν την καταλαβαίνω. Διεκδικώ τουλάχιστον τα δικαιώματά μου.

Ανώνυμος είπε...

Τελικα τι ισχυει με τις αποδειξεις? Ειναι αρκετη μονο η σφραγιδα του καταστηματος η χρειαζεται και υπογραφη μαγαζατορα οπως και το ονοματεπωνυμο του πελατη? Τι απο ολα αυτα ειναι υποχρεωτικο η οχι? Επισης να ρωτησω πως διασφαλιζουμε το δικαιο μας σε περιπτωση που δεν εχει σγραγιδα το καταστημα?
Επισης οι αποδειξεις απο καφετεριες, μπαρ και ταβερνες ισχυουν τελικα? Γιατι η κατασταση δειχνει καπως μπλεγμενη. Καποιοι ισχυριζονται πως δεν ισχυει απο καφετεριες και μπαρ...

KitsosMitsos είπε...

Μπες στο site του υπουργείου στις ανακοινώσεις/ νέα με ημερομηνία 1 Αυγούστου. Εκεί είναι όλα.
Όσο για την απόδειξη, σφραγίδα του μαγαζιού, υπογραφή του ιδιοκτήτη/ υπεύθυνου και ονοματεπώνυμο πελάτη. Αυτά.

Ανώνυμος είπε...

στειλε μου σε παρακαλω την ακριβη διευθυνση να μπω να διαβασω διοτι δεν την βρισκω...ευχαριστω

XriLou είπε...

http://www.mnec.gr/el/press_office/DeltiaTypou/articles/article0653.html

Άνοιξε το pdf και βρες ό,τι σε ενδιαφέρει.

Ανώνυμος είπε...

Παιδια το προβλημα παραμενει διοτι αρκετοι μαγαζατορες ναι μεν παρεχουν αποδειξεις αλλα δεν εχουν σφραγιδα και κανουν τα στραβα ματια οταν ο πελατης ζηταει την αποδειξη σφραγισμενη. Μου συμβαινει στην πλειοψηφια να μην μπορω να παρω την αποδειξη σφραγισμενη και ετσι φευγω απο το μαγαζι πετωντας την αχρηστη αποδειξη..

1) Θα ηθελα να γνωρισω τι μπορουμε να κανουμε στην περιπτωση που δεν μπορει να σφραγιστει και να υπογραφει η αποδειξη επειδη το μαγαζι δεν εχει σφραγιδα?
2) Ο μαγαζατορας ειναι υποχρεωμενος απο τον Νομο να εχει και την σφραγιδα του καταστηματος ή να ειναι σε θεση να σφραγισει την αποδειξη εαν του το ζητησει ο πελατης?

3) ΤΕΛΙΚΑ οι ταβερνες/ψησταριες/σουβλατζιδικα κτλ και οι καφετεριες που συχναζουμε για τον καφε μας υπαγονται στα μαγαζια στα οποια μπορουμε να προσκομισουμε αποδειξεις για φοροελαφρυνση?

Ανώνυμος είπε...

Προ ημερών, σε άθλιο (από όλες τις απόψεις) ταβερνιοειδές στην παραλία Βερβερόντα, δίπλα στο Πόρτο Χέλι, ανακάλυψα νέο κόλπο που έχουν μηχανευτεί για να φοροδιαφεύγουν οι αλιτήριοι ελληναράδες της αρπαχτής: έφεραν απόδειξη ταμιακής μηχανής μεν, ασφράγιστη δε, αλλά κι αυτή ήταν... "ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΝΟΜΙΜΗ" (όπως έγραφε) και όχι "ΝΟΜΙΜΗ" (σκέτο), δηλαδή κανονική και η μόνη έγκυρη!

Προφανές το κόλπο: οι περισσότεροι πελάτες θα "φάνε" τη φόλα και θα νομίζουν και ότι έχουν κανονική απόδειξη στα χέρια τους, ενώ ο ελληναράς ταβερνιάρης της αρπαχτής θα ακυρώσει κατόπιν (μόλις ο πελάτης φύγει) την παραγγελία, ως... λανθασμένη προφανώς, και θα έχει ΦΕΣΩΣΕΙ κατά τον καλύτερο τρόπο όλους εμάς τους μ...κες φορολογούμενους.

Φυσικά, όταν πήρα στα χέρια μου αυτό το κουρελόχαρτο, πήγα μέσα, ζήτησα την "οριστική" νόμιμη απόδειξη και, αφού την εξέδωσε μπροστά μου, τον υποχρέωσα να τη σφραγίσει και υπογράψει...

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι να έκαναν όλοι το ίδιο όπως ο dead poet...

Ανώνυμος είπε...

και καλα εκανε...και εγω το ιδιο κανω..Μονο εκκρεμει να μας δωσει καποιος μια απαντηση στο τι γινεται εαν ζητησουμε απο το μαγαζι να σφραγισει και να υπογραψει την αποδειξη και αυτο δεν εχει σφραγιδα??? Καλα, το ονοματεπωνυμο μας το γραφουμε και εμεις μετα...αλλα με την σφραγιδα? Ειναι παρανομο το μαγαζι που δεν διαθετει σφραγιδα?

Ανώνυμος είπε...

Μην είστε και τόσο βέβαιοι αν είναι "καλά" όταν "το ονοματεπώνυμό μας το γράφουμε εμείς μετά". Αν δεν συμφωνεί π.χ. το μελάνι της υπογραφής με το μελάνι (απόχρωση) του ονόματος, ή ο γραφικός χαρακτήρας, τρέχα μετά να πεις στον εφοριακό που θα τις ελέγξει ότι... δεν τις έγραψες εσύ.

Ανώνυμος είπε...

Η όλη ιστορία με τη σφραγίδα κλπ. είναι απάτη του Αλογοσκούφη: αφενός μας έχει βάλει να ζητάμε αποδείξεις από παντού και έτσι μαζεύει τον ΦΠΑ αλλά από την άλλη το σύστημα είναι τόσο πολύπλοκο ώστε στο τέλος οι περισσότερες αποδείξεις θα αποριφθούν από τις Εφορίες και έτσι θα γλιτώσει και την απαλλαγή του φόρου. Αν είναι σωστοί θα πρέπει να πάψουν να ζητούν σφραγίδες και υπογραφές. Γιατί δεν αρκεί η απλή απόδειξη;

Ανώνυμος είπε...

Αληθευει οτι εξηγγειλε ο Αλογοσκουφης την καταργηση σφραγιδας και υπογραφης στις αποδειξεις παροχης υπηρεσιων και οτι μια απλη αποδειξη αρκει για την σχετικη φοροελαφρυνση?
Προφανως καταλαβε το λαθος του και την δυσκολια στο να εξασφαλισει ο πελατης μια αποδειξη ετσι οπως ακριβως την εθετε για να ειναι ικανη και εγκυρη για φοροελαφρυνση....

XriLou είπε...

Επειδή κατάλαβαν τη βλακεία που γινόταν, απέσυραν το μέτρο με τη σφραγίδα και θα αρκεί η απλή απόδειξη. Εν αναμονή μέχρι να ψηφιστεί. Πάντως θα ισχύσει αναδρομικά από 1/8/2007.
Και για το φίλο που ρωτάει πιο πάνω, όχι δεν είναι νόμιμο το μαγαζί να μη φέρει σφραγίδα στο χώρο. Οι δικαιολογίες τύπου "την έχω στο λογιστή" είναι της πλάκας και παράνομες!
Καλός καταναλωτής είναι αυτός που ξέρει. Η γνώση είναι η δύναμή μας.

Ανώνυμος είπε...

Σωστος ο kitsosmitsos....εγω εκανα ολες αυτες τις ερωτησεις και με καλυψες πληρως. Κατα τον ιδιο τροπο πραττω και εγω. Ζητατε αποδειξεις και μην αφηνετε κανεναν να φοροδιαφευγει...

bob είπε...

Η δικη μου απορια σε ολα αυτα ειναι η εξης:
γιατι στη φορολογικη μας δηλωση να περνανε οι αποδειξεις των εστιατοριων και να εχουμε φοροελαφρυνσεις μονο για αυτα και οχι των κατστηματων ενδυσης ,των surer market και αλλων ειδων πρωτης αναγκης που ο καθενας μας εχει;
και μη μου πειτε οτι η ενδυση δεν ειναι πρωτης αναγκης οταν στο χωρο εργασιας , ζητουν η μαλλον απαιτουν, ευπρεπη "προσεγμενη" ενδυση .