19 Ιουνίου 2007
Τα γάλατα, γαργάλατα!
Ξέρετε ότι αν το γάλα στο χάρτινο μπουκάλι δεν πουληθεί στην καθορισμένη χρονική διάρκεια επιστρέφει στη βιομηχανία για να ανα-παστεριωθεί και να ξαναγυρίσει στο σουπερμάρκετ;
Απίστευτο;
Ο νόμος επιτρέπει στις μεγάλες βιομηχανίες να επαναλάβουν τη διαδικασία έως 5 φορές, κάτι που αφήνει το γάλα χωρίς γεύση και τελικά χωρίς ποιότητα και διατροφική αξία
Όταν το γάλα φτάνει στο σουπερμάρκετ για την πώληση, φέρει έναν αριθμό στο κάτω μέρος της συσκευασίας του. Αυτό το νούμερο είναι από το 1 έως το 5.
Αρκεί να αγοράζετε γάλα που φέρει έως τον αριθμό 3, δηλαδή γάλα που έχει αναπαστεριωθεί 2 φορές. Για να προστατευτούμε αλλά και να περάσουμε το "μήνυμα" στις βιομηχανίες δεν πρέπει να αγοράζουμε γάλα με αριθμό 4 ή 5 γιατί η ποιότητά του έχει καταστραφεί. Αν αγοράζετε κασόνι με μπουκάλια γάλα, ο ίδιος αριθμός αναγράφεται στο κάτω μέρος του, 1 έως 5. Αν έχει τον αριθμό 1 σημαίνει ότι βγαίνει από το εργοστάσιο για πρώτη φορά, αλλά αν έχει τον αριθμό 4 σημαίνει ότι έχει ήδη γυρίσει πίσω στη βιομηχανία 3 φορές.
Την επόμενη φορά που θα αγοράσετε γάλα, κοιτάξτε στον πάτο του μπουκαλιού.
Μην αγοράσετε γάλατα με αριθμό 4 ή 5, ούτε ακόμα και με 3, αν είστε λεπτομερείς στις αγορές σας.
Αντώνης Μπεϊζάνης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
24 σχόλια:
Πίνω γάλα και γελώ που μεγάλος (τρομάρα μου!) θα γενώ!!!!
Φοβερά ενδιαφέρον αυτό το στοιχείο που μοιράστηκες μαζί μας. Περιττό να πούμε και τι παίζει στα σοκολατούχα γάλατα... και αντιστοίχως στις τούρτες σοκολάτα των ζαχαροπλαστείων.
NA FANTASTO OTI KAI ME TA GIAOURTIA KATI PAROMOIO 8A PAIZEI ...
Σχετικά με τα email που κυκλοφορούν τελευταία για το γάλα σας αποστέλλουμε την επίσημη απάντηση της εταιρίας μας
Θα θέλαμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι τα όσα αναφέρονται είναι ψευδή και αποτελούν ανεύθυνες διαδόσεις που στοχεύουν στην υποβάθμιση της αξίας του γάλακτος.
Ο αριθμός που αναγράφεται στο κάτω μέρος της συσκευασίας των προϊόντων γάλακτος είναι ο αριθμός του γεμιστικού της μηχανής που εμφιαλώθηκε η συγκεκριμένη συσκευασία. Ο αριθμός αυτός είναι απαραίτητο να αναγράφεται στα πλαίσια του συστήματος ιχνηλασιμότητας που πρέπει εφαρμόζεται από όλες τις εταιρίες.
Το φρέσκο γάλα ΔΕΛΤΑ παράγεται από 100% φρέσκο ελληνικό γάλα, το οποίο συλλέγεται καθημερινά από επιλεγμένες φάρμες σε όλη την Ελλάδα και παστεριώνεται στα 2 εργοστάσια μας στον Ταύρο Αττικής και στην Σίνδο Θεσσαλονίκης λίγες ώρες πριν διατεθεί στα καταστήματα. Κάθε συσκευασία φέρει πάνω της τον αριθμό ταυτότητας ο οποίος μας επιτρέπει να γνωρίζουμε μέχρι και την φάρμα παραγωγής του γάλακτος που περιέχεται.
Όταν το γάλα φθάσει στην ημερομηνία λήξης του, αποσύρεται από τα καταστήματα, επιστρέφεται στην εταιρία και στην συνέχεια αποστέλλεται στις χωματερές για καταστροφή ή σε μονάδες λιπασμάτων ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Τα πρωτόκολλα καταστροφής αποδεικνύουν στους τακτικούς ελέγχους που γίνονται από τις κρατικές υπηρεσίες την απόλυτη εφαρμογή της διαδικασίας.
Τέλος, η εταιρία μας θα καταφύγει σε κάθε νόμιμο μέσο για τον περιορισμό των ανωνύμων που θίγουν την φήμη και την αξιοπιστία ολόκληρου του κλάδου.
Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ή διευκρίνιση οι σύμβουλοι ενημέρωσης του Κέντρου Ενημέρωσης ΔΕΛΤΑ είναι στην διάθεσή σας στο τηλ. χωρίς χρέωση 800-1199-800.
Έλενα Αργυράκη
Υπεύθυνη Κέντρου Ενημέρωσης ΔΕΛΤΑ
Elenitsa ευχαριστούμε για την άμεση αποκατάσταση της αλήθειας. Έχεις κάτι να μας πεις και για το milko μήπως, για να πάει η καρδιά μας στη θέση της ή να μην το ξαναπιούμε; Ξέρεις τι γίνεται; Δυσκολεύομαι να πιστέψω πως έχουμε τόσο μεγάλη παραγωγή γάλακτος σαν χώρα που καλύπτονται οι ανάγκες για παραγωγή τόσων γαλακτοκομικών και τόσου γάλακτος, σε όλες του τις μορφές. Άρα μου δε μου φαίνεται και τελείως ""παράλογο"" -όπως και σε άρκετούς άλλους- το να επιστρέφεται το γάλα και τα παράγωγά του στις εταιρείες και μετά από ένα "ρετούς" -αφού τα μέσα υπάρχουν- να ξανακυκλοφορεί. Με λιγότερη θρεπτική αξία, ίσως και με άλλη μορφή- αλλά σίγουρα όχι άμεσα επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Λιγότερο έως και καθόλου θρεπτικό ίσως αλλά όχι και να διακυβέυεται το όνομα της εταιρείας με το λανσάρισμα κάποιου επικίνδυνου προϊόντος.
Κώστας
Το φρέσκο παστεριωμένο γάλα μετά το πέρας της ημερομηνίας λήξης του μπορεί να εμφανίσει σοβαρές αποκλίσεις από τα κανονικά οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά (οσμή-γεύση-δομή). Η αναπαστερίωση δεν είναι δυνατόν να επαναφέρει το γάλα στην κανονική του κατάσταση. Έτσι, χωρίς να θέλω να υπερασπιστώ τις εταιρίες που κάνουν επιστροφές, δεν νομίζω πως το επιστρεφόμενο γάλα γυρνάει ξανά στην κατανάλωση ως πόσιμο προιόν. Δεν έχω εσωτερική πληροφόρηση για να ξέρω τι το κάνουν αλλά πιστεύω πως είναι τελείως ακατάλληλο για ''λευκό'' πόσιμο γάλα και για παρασκευή γιαούρτης. Δεν ξέρω τι γίνεται με το σοκολατούχο αλλά και πάλι δύσκολο το βλέπω να χρησιμοποιούν τα ληγμένα.
Για την περαιτέρω έρευνα επί του θέματος καλό θα ήταν να είχαμε τα ακριβή άρθρα της νομοθεσίας που αναφέρονται σε αυτό.
Αν πάντως στ' αλήθεια η νομοθεσία προβλέπει κάτι τέτοιο, δεν θα έπρεπε να αναφέρεται σαφέστερα στο πλάι της και όχι να είναι ''κρυμένο'' στη βάση της?
Δεν ξέρω ρε Ζήκο τι περιλαμβάνει η αναπαστερίωση σα διαδικασία αλλά φαντάζομαι πως μέσα σε όλα τα υπόλοιπα, ένα "τεχνητό ζωντάνεμα" της γεύσης και της οσμής, μου φαίνεται παραπάνω από εύκολο για τις εταιρείες και τις τεχνικές- μεθόδους που έχουν στη διάθεσή τους.
Elenitsa που είσαι; Για πάρε θέση και δώσε μας τα φώτα σου. Δεν υπάρχουν μόνο "τα νόμιμα μέσα για τον περιορισμό των ανωνύμων που θίγουν την φήμη και την αξιοπιστία ολόκληρου του κλάδου", υπάρχει και ο διάλογος και η μεταφορά των απόψεων, της γνώσης και της αλήθειας μέσω αυτού. Έστω και αν ο διάλογος αυτός, ως σημείο των καιρών, είναι ηλεκτρονικός.
Η αναπαστερίωση πρέπει να είναι απλώς μια ακόμη παστερίωση. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ξινισμένα γάλατα μας τα δίνουν ξανά να τα πιούμε. Μπορώ μόνο να δεχτώ ότι ίσως να βάζουν μια πολύ μικρή ποσότητα από επιστρεφόμενα γάλατα (όχι όμως ξινισμένα) σε μια πολύ μεγαλύτερη από κανονικό γάλα οπότε δεν είναι εμφανής η διαφορά. Αλλά και πάλι τι κάνουν? Ελέγχουν ξεχωριστά κάθε ένα επιστρεφόμενο κουτί η μπουκάλι για να δουναν θα το ξαναχρησιμοποιήσουν η όχι? Και δεν φοβούνται ότι οι εργαζόμενοί τους θα το λένε από 'δω κι από 'κεί? Και δεν είναι κουτό να το αναγράφουν στη συσκευασία πόσες φορές το αναπαστεριώνουν? Και από όλη την Ελλάδα ταξινομούν τα κουτιά ανάλογα με τους αριθμούς αυτούς, τα ελέγχουν ένα ένα και μετά τα βάζουν σε ξεχωριστές δεξαμενές για να τα ξαναπαστεριώσουν και να είναι ''σύμφωνοι με τη νομοθεσία''? Πολλή φασαρία μου δείχνει με αυξημένο κόστος. Και δεν φέρνουνε λίγο ακόμη από το πάμφθηνο γάλα που βρίσκουν στο εξωτερικό?
Μην νομίζετε ότι υποστηρίζω τις μεγάλες εταιρίες, αλλά αν πρέπει σαν καταναλωτές να βρούμε το δίκιο μας θα πρέπει να έχουμε συγκροτημένο λόγο και να μιλάμε με στοιχεία. Για παράδειγμα, ακόμη περιμένω από τον Κύριο Μπεϊζάνη να μας αναφέρει τα ακριβή άρθρα της νομοθεσίας που αναφέρονται στο θέμα.
Παιδιά ένα hoax είναι, μια βλακεία που ξεκίνησε κάποιος στην Αργεντινή, δείτε στο
http://internetakias.wordpress.com/2007/06/22/hoax-story-2-%ce%a0%ce%a1%ce%9f%ce%a3%ce%9f%ce%a7%ce%97-%ce%a3%ce%a4%ce%9f-%ce%93%ce%91%ce%9b%ce%91/
Ξεκολήστε και δείτε τη μεγαλύτερη εικόνα. Ακόμα και αν δεν είναι αλήθεια το όλο θέμα, παραμένει μια καλή αφορμή για προβληματισμό (ακριβώς ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζουμε κάθε πα΄ρόμοια περίπτωση, για να μάθουμε να σκεφτόμαστε πιο διευρυμένα και να μάθουμε να μην καταπίνουμε ότι μας δίνουν αμάσητο) σχετικά με το τι ακριβώς είναι αυτό που ζητάμε από την αγορά και τελικά τι είναι αυτό που μας πασάρουν. Διάβασα τη διάψευση της κυρίας από τη Δέλτα αλλά δε διάβασα να τοποθετείται κανείς αναφορικά, π.χ. με τα σοκολατούχα... Ούτως ή άλλως, συζητησούλα κάνουμε. Ούτε ευθύνες ζητάμε, ούτε θέλουμε να κρεμάσουμε κάποιον. Το ξαναλέω: Όλα αυτά τα θέματα, οφείλουμε ΟΛΟΙ να τα αντιμετωπίζουμε ως αφορμή για σκέψη και προβληματισμό.
Με την ίδια λογική, η απάντησή της ήρθε όταν το θέμα ήταν πρώτη μούρη, πάνω- πάνω στο blog και στόχο είχε το πυροτέχνημα της απειλής περί μυνήσεων και φυσικά όχι την ενημέρωση όσως διαβάζουν το blog και την αποκατάσταση της αλήθειας.
Στο www.politis.com υπάρχει το εξής:
''Παραπλανητικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο για παστεριωμένο γάλα
Μην πιστεύετε ό,τι διαβάζετε
Η ύπαρξη αριθμού στο κάτω μέρος της συσκευασίας γάλακτος έπρεπε κάπως να ερμηνευτεί από τους χρήστες του διαδικτύου. Και όντως ερμηνεύτηκε, αλλά εντελώς λανθασμένα. Η υπόθεση διερευνάται από την Αστυνομία.
Η τεχνολογία τρέχει με γοργούς ρυθμούς. Την ίδια ώρα τρέχουν και οι πληροφορίες, τις οποίες αυτή μεταφέρει, σωστά ή λανθασμένα. Τα προωθημένα ηλεκτρονικά μηνύματα είναι ένα είδος επικοινωνίας που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια, ωστόσο τείνει να ξεπεράσει και την επικοινωνία μέσω τηλεφώνου. Δεν χρειάζεται να είναι προσωπικός διάλογος, μπορεί να είναι και μικρά βίντεο, φωτογραφίες ή μηνύματα που ενδιαφέρουν τον περισσότερο κόσμο. Ένα από αυτά που λάβαμε και εμείς αναφέρει:
"Από την μια δεν θέλω να σας τρομάζω με τέτοια email, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να είμαστε ενήμεροι;......
Ξέρετε ότι αν το γάλα στο χάρτινο μπουκάλι δεν πουληθεί στην καθορισμένη χρονική διάρκεια επιστρέφει στη βιομηχανία για να ανα-παστεριωθεί και να ξαναγυρίσει στο σουπερμάρκετ; Απίστευτο; Ο νόμος επιτρέπει στις μεγάλες βιομηχανίες να επαναλάβουν τη διαδικασία έως 5 φορές, κάτι που αφήνει το γάλα χωρίς γεύση και τελικά χωρίς ποιότητα και διατροφική αξία. Όταν το γάλα φτάνει στο σουπερμάρκετ για την πώληση, φέρνει έναν αριθμό στο κάτω μέρος της συσκευασίας του. Αυτό το νούμερο είναι από το 1 έως το 5. Αρκεί να αγοράζετε γάλα που φέρει έως τον αριθμό 3, δηλαδή γάλα που έχει ανα-παστεριωθεί 2 φορές. Σας συμβουλεύουμε να μην αγοράζετε γάλα με αριθμό 4 ή 5, γιατί η ποιότητά του έχει καταστραφεί. Αν αγοράζετε κασόνι με μπουκάλια γάλακτος, ο ίδιος αριθμός αναγράφεται στο κάτω μέρος του, 1 έως 5. Αν έχει τον αριθμό 1, σημαίνει ότι βγαίνει από το εργοστάσιο για πρώτη φορά, αλλά αν έχει τον αριθμό 4, σημαίνει ότι έχει ήδη γυρίσει πίσω στη βιομηχανία 3 φορές.
Την επόμενη φορά που θα αγοράσετε γάλα, κοιτάξτε στον πάτο του μπουκαλιού. Μην αγοράσετε γάλατα με αριθμό 4 ή 5, ούτε ακόμα και με 3, αν είστε λεπτομερείς στις αγορές σας".
Επικοινωνήσαμε με το διευθυντή του Κρατικού Χημείου, Κώστα Μιχαήλ, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί πρωτίστως γιατί οι έλεγχοι στο φρέσκο γάλα που διατίθεται στην αγορά είναι τόσο συχνοί που κάτι τέτοιο θα διαπιστωνόταν αμέσως. Επίσης, μας ανέφερε ότι η παστερίωση γίνεται μόνο μια φορά και δεν υπάρχει νόμος που να επιτρέπει την ανα-παστερίωση, πόσο μάλλον πέντε φορές, όπως αναφέρεται στο παραπλανητικό αυτό μήνυμα. Την ίδια άποψη έχουν και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, οι οποίες χθες κατήγγειλαν την υπόθεση στην Αστυνομία καθώς, όπως μας ανέφερε ο ανώτερος λειτουργός των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Χαράλαμπος Κακογιάννης, οι Υπηρεσίες δέχθηκαν πληθώρα τηλεφωνημάτων από ανυποψίαστους καταναλωτές, που θορυβήθηκαν από το εν λόγω μήνυμα. Όπως τόνισε στον "Π" ο κ. Κακογιάννης ούτε η νομοθεσία μας, ούτε και η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει την ανα-παστερίωση και διάθεση εκ νέου γάλακτος στην αγορά. 'Το δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ενώ τέτοια δημοσιεύματα παραπλανούν και δημιουργούν λανθασμένα μηνύματα", κατέληξε ο κ. Κακογιάννης.
Περί αριθμών
Όπως πληροφορήθηκε ο "Π" από συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία, ο αριθμός στο κάτω μέρος της συσκευασίας τόσο των χάρτινων όσο και των πλαστικών συσκευασιών γάλακτος αντιπροσωπεύει τον αριθμό γεμιστικού, μιας από τις εξόδους μηχανής που γεμίζει τα κουτιά και η χρήση του στη συσκευασία εξυπηρετεί λόγους ιχνηλασιμότητας και όχι παστερίωσης. Η αρίθμηση γίνεται καθαρά για λόγους ασφάλειας καθώς, αν τύχει οτιδήποτε, οι γαλακτοβιομηχανίες γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή από ποιο γεμιστικό του μηχανήματος προέρχεται το γάλα στην αγορά και μπορούν να αποσύρουν την εν λόγω σειρά. Για το σκοπό αυτό, καλό είναι προτού εξαχθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα, ιδιαίτερα όσον αφορά στην ασφάλεια τροφίμων να διασταυρώνονται από ειδικούς και να μην αφήνονται στην τύχη επιτήδειων, που ξέρουν να χειρίζονται το λόγο, αλλά και την τεχνολογία.
ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΒΑ
Κωδικός άρθρου: 721781
ΠΟΛΙΤΗΣ - 23/06/2007, Σελίδα: 24''
Η καταγγελία ισχυρίζεται (αληθώς ή ψευδώς) ότι οι αριθμοί στις συσκευασίες είναι από το 1 έως το 5. θα ήθελα, η elenitsa από τη ΔΕΛΤΑ ή ο Διευθυντής του Κρατικού Χημείου να μας πουν εάν γνωρίζουν πόσα γεμιστικά διαθέτει μια γαλακτοβιομηχανία (μεγάλη ή τοπική). Αυτό που θέλω να πω είναι πως σε κάποιο μπουκάλι μπορεί να δούμε και αριθμό 9, 12 ή 15; Ή μέχρι 5; Η αλήθεια είναι ότι μικρός αριθμός μου φαίνεται ώστε να αντιστοιχεί στα γεμιστικά μιας μεγάλης εταιρίας όπως η ΔΕΛΤΑ.
Ε λοιπόν, είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Έχουμε μία διάδοση που κυκλοφορεί μέσω μηνυμάτων μαζικής προώθησης και που οποιοσδήποτε με μισό δράμι εγκέφαλο μπορεί να διακρίνει πως είναι απάτη, και όμως κοπάδια ολόκληρα πέφτουν θύματα αυτής της απάτης. Έπειτα έρχεται μία υπεύθυνη της θιγόμενης βιομηχανίας και τους εξηγεί τι συμβαίνει, και τους διαβεβαιώνει πως επρόκειτο περί απάτης, ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΑΚΟΜΑ ΕΚΕΙ: μα, "παραμένει μια καλή αφορμή για προβληματισμό" απο'δω, μα, "δυσκολεύομαι να πιστέψω πως έχουμε τόσο μεγάλη παραγωγή γάλακτος σαν χώρα" απο'κει, "ναι, αλλά δεν μας είπαν για το σοκολατούχο" απ'την άλλη, "και τι γίνεται με τους αριθμούς των μηχανών" παρακάτω, μα καλά, τι είδους ζόρι τραβάτε; με άχυρα είναι γεμισμένα τα καύκαλά σας; δεν ξέρετε να διαβάζετε ελληνικά; δεν ξέρετε να προσθέσετε ένα κι ένα να βρείτε πόσο κάνει; μήπως δεν σας έμαθαν οι γονείς σας πως να αλλάζετε γνώμη; δεν είναι δύσκολο, είναι όπως η κασσέττα: όταν συνειδητοποιήσεις πως αυτό που παίζει είναι μαλακία, ΠΑΤΑΣ ΤΟ EJECT, ΤΗ ΒΓΑΖΕΙΣ, ΚΑΙ ΒΑΖΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΑΛΛΗ.
Πέστα βρε Διαγόρα. Λέμε ακριβώς τα ίδια. Εγώ μιλώντας ειδικώς επί του θέματος και συ γενικώς για το πως πρέπει να αντιμετωπίζονται τέτοια mail. Στην αρχή εκνευρίστηκα με τους υπεύθυνους του ''pelatis'' που το ανάρτησαν αλλά τώρα πιστεύω πως καλά έκαναν γιατί αρκετοί προβληματίστηκαν και κάποιοι κατέθεσαν ψύχραιμες απόψεις. Οι υπεύθυνοι του ''pelatis'' όμως θα έπρεπε να αναφέρουν εξ αρχής πως πρόκειται για φήμη τέτοιου είδους και να προστατέψουν έτσι τους αναγνώστες τους, και ασφαλώς να μην χρησιμοποιήσουν αυτόν τον ''πιασάρικο'' τίτλο.
Διαγόρας, guess what: προσπαθήσαμε να σου στείλουμε comment, μόνο που ήταν... off! Γιατί;
Έτσι κι αλλιώς και προσπερνώντας(;) το παραλήρημα ύβρεων και... ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ, και έστω με αυτό το "ούτε μισό δράμι εγκέφαλο" που διαθέτουμε, δεν έχουμε πρόβλημα να σου παραθέσουμε μια καλή αφορμή για προβληματισμό...
1. Πού είδες εσύ να σιγοντάρουμε το hoax/απάτη όπως το λες; Κάναμε moderation στα comments; Τα σχόλια του Ζήκου τα διάβασες; Μακάρι η Elenitsa να έδινε τόσο εμπεριστατωμένες απαντήσεις.
2. To "Γάλατα, Γαργάλατα" εμφανίστηκε σε πολλά ελληνικά μίντια. Προφανώς ούτε αυτά ξέρουν να κάνουν... eject.
3. Λες πως δεν διδαχθήκαμε από τους γονείς μας (sic) να αλλάζουμε γνώμη. Σοβαρά; Βλέπεις εσύ σχόλιο στο ποστ (που να παίζει την κασέτα) αναρτημένο από τον pelatis;
4. Σε περίπτωση που σου ξέφυγε, τα... καύκαλα -κατά την προσφιλή σου έκφραση- όσων επισκέπτονται το μπλογκ, εμπιστεύονται τις ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων όσο κι ένας αμερικανός στρατιώτης στο Ιράκ μια μαυροφορεμένη γυναίκα που οδηγεί ένα τζιπ με τελική στην είσοδο του στρατοπέδου.
Τα σχόλια από ανθρώπους που ΞΕΡΟΥΝ ξεδιάλυναν πολλά σκοτεινά σημεία -και έλυσαν απορίες που πολλοί από εμάς είχαν. Τι να κάνουμε, δεν έχουμε όλοι το δικό σου IQ να διακρίνουμε κάθε πτυχή ενός θέματος άμα τη εμφανίσει...
5. Τα κοπάδια -καλά, δεν ξεμένεις ποτέ από απαξιωτικές εκφράσεις- όλων από εμάς που πέσαμε θύματα κατά τα λεγόμενά σου, ενός αμφιλεγόμενου e-mail, είμαστε σαφώς πιο ψύχραιμοι από το π.χ. γραφείο Τύπου της "ΔΕΛΤΑ". Τα περί ανώνυμων συκοφαντών του Διαδικτύου της θιγόμενης(;) εταιρίας, είναι δείγμα πανικού και άγνοιας στοιχειωδών επικοινωνιακών κανόνων. Η SportDay στον αντίποδα, στην οποία πρόσφατα, ούτε λίγο ούτε πολύ, την "πέσαμε" άκομψα και καυστικά γιατί αναγνώρισε το λάθος της και απολογήθηκε στους πελάτες/αναγνώστες;
6. Για πολλούς από εμάς, τα εμπεριστατωμένα σχόλια του "Ζήκου" ήταν αποκαλυπτικά. Τίγκα στην ουσιαστική πληροφορία και ξεκάθαρα: θα συνιστούσα να τα διαβάσεις. Εκτός κι αν προτιμάς να κραδαίνεις από καθέδρας το δάκτυλο προς όλους εμάς τους αδαείς.
Για να τελειώνουμε με τη σεμνή τελετή, κάτι μας λέει πως το φιλοσοφημένο σχόλιό σου μάλλον προοριζόταν για τον... Ευαγγελάτο και όχι για τον "pelatis".
Όσο για τον (ορίτζιναλ) Διαγόρα τον Μήλιο της αρχαιότητας, θεωρούσε τον προβληματισμό παραγωγικό και όχι... μ@λ@κία όπως εσύ, φίλτατε diagoras.wordpress
> Διαγόρας, guess what:
> προσπαθήσαμε να σου
> στείλουμε comment, μόνο
> που ήταν... off! Γιατί;
...όταν γράφω ένα άρθρο στο ιστολόγιό μου που αφορά σχόλιο που έγραψα σε άλλο ιστολόγιο απενεργοποιώ τα σχόλια στο δικό μου άρθρο έτσι ώστε όποιος θέλει να αφήσει σχόλιο να το κάνει στο αρχικό άρθρο που σχολίασα. Αλλιώς, θα μπορούσα να κατηγορηθώ για "σχολιοπειρατεία".
Εκ των υστέρων λυπάμαι για τους χαρακτηρισμούς με τους οποίους ήταν διάσπαρτο το σχόλιό μου. Σας διαβεβαιώνω (είναι προφανές άλλωστε) πως γράφτηκε εν βρασμώ ψυχής.
Εμμένω, πάντως, στις απόψεις μου, οι οποίες είναι ότι:
1. θα έπρεπε να είχατε αποφύγει να αναφερθείτε σε αυτό το απατηλό θέμα μόνο και μόνο επειδή κυκλοφορεί μέσω μηνυμάτων μαζικής προώθησης, τέλος πάντων αφού το κάνατε θα έπρεπε να το είχατε κάνει διατηρώντας κάποιες ελάχιστες έστω επιφυλλάξεις, και σε κάθε περίπτωση (όπως υπέδειξε και ο Ζήκος) θα έπρεπε να είχατε αναφέρει ποιά είναι η πηγή σας, έτσι ώστε να έχει τρόπο να κρίνει τουλάχιστον από μόνος του ο κάθε αναγνώστης. (Πολύ μούφα εκείνο το "Αντώνης Μπεϊζάνης".)
2. Τα σχόλια που ακολούθησαν μετά το σχόλιο της Έλενας Αργυράκη δείχνουν όχι μόνο αφέλεια, αλλά και ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του συνωμοσιοπαθή: ανικανότητα να παραδεχθεί πως έχει κάνει λάθος ή πως έχει πέσει θύμα απάτης, ακόμα και όταν η πραγματικότητα φανερώνεται ξεκάθαρα μπροστά στα μάτια του.
Τα σχόλια του Ζήκου εμφανίζουν το εξής θαυμαστό φαινόμενο, που με έκανε να μην μπορώ να τα κατατάξω κάπου, κι έτσι όταν έγραφα ο,τι έγραφα δεν αναφερόμουν σε αυτόν: τα σχόλια του Ζήκου είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή διέπονται μεν από την απαραίτητη καχυποψία και αποδοκιμασία, όμως είναι γραμμένα σα να μην υπήρξε ποτέ το μήνυμα της Έλενας Αργυράκη! Ο Ζήκος αγνοεί την ύπαρξή της εντελώς, και συνεχίζει τη συζήτηση κάνοντας εικασίες από το μηδέν, παρότι η "Ελενίτσα" είχε ήδη δώσει οριστική λύση στο θέμα. Δεν το κατάλαβα αυτό, αλλά τέλος πάντων, δεν πειράζει.
Ειρήνη υμίν.
Διαγόρα,
Η ψύχραιμη τοποθέτηση -έστω και εκ των υστέρων- βάζει τα πράγματα σε άλλη διάσταση. Ομοίως, δεν έχουμε κανένα κόμπλεξ να παραδεχθούμε ότι σφάλλαμε, όταν όμως αυτό απαιτείται.
Στην περίπτωση του γάλακτος, αναρτήσαμε "ξερό" το ποστ γιατί αν και μαζικά προωθημένο, ΚΑΝΕΙΣ δεν γέλασε όπως σε άλλες περιπτώσεις.
Είναι εμφανές ότι υπάρχει μεγάλη καχυποψία από τους καταναλωτές. Δεν είναι τυχαίο που το άρτι αφιχθέν αυστριακό γάλα στα SPAR σπάει ταμεία και ροκανίζει μερίδια αγοράς. Δεν είναι μόνο η τιμή-χώμα: ο Έλληνας καταναλωτής φοβάται τα ντόπια ευπαθή προϊόντα.
Από εκεί και πέρα, όποιος διαβάσει Ζήκο-Ελενίτσα νομίζω ότι αισθάνεται πιο ενημερωμένος και σε κάθε περίπτωση, σε τελική, εμπιστεύεται τα γάλατα.
Αν τώρα κάποιοι είναι (ακόμα) καχύποπτοι, δε σημαίνει πως τρελαίνονται κιόλας για θεωρίες συνωμοσίας. Ούτε θεωρούμε πρέπουσα την ειρωνική τους αντιμετώπιση. Και μεταξύ μας: εσύ έχεις τυφλή εμπιστοσύνη στην ηθική της επιχειρηματικής κουλτούρας των ελληνικών επιχειρήσεων;
Για τον Ζήκο, θα πρέπει να απαντήσει ο ίδιος. Δε μπορούμε να κάνουμε τον... εκπρόσωπό του. Ξέρουμε όμως γιατί δεν μπορείς να τον κατατάξεις;-)
Ενώ είναι φανερό πως γνωρίζει άριστα το θέμα, κρατάει ταυτόχρονα και μια "πισινή". Οπότε, αν ένας γνώστης αμφιταλαντεύεται... Σωστά, Ζήκο;
Όλες σου οι αιτιάσεις (Διαγόρα) έχουν βάση.
Σε ό,τι αφορά τη συνωμοσιολογία όμως, θα μας επιτρέψεις να σημειώσουμε πως είναι συνήθως η πρώτη γραμμή άμυνας ΚΑΙ των εταιριών.
Όλων. Ακόμη και ο φίλος στο post για το Fly Beeyond Festival(προφανέστατα διοργανωτής ή επιχειρηματίας ο ίδιος) παρ'ότι εξήγησε αρκετά πράγματα για τις συναυλίες, για conspiracy theories μίλησε αρχικά! Δηλ. οι ακριβές συναυλίες στην Ελλάδα είναι εικονική πραγματικότητα. Μη μουρλαθούμε κιόλας...
Συνοψίζοντας, μόλις έρθουμε στα ίσα μας, με τη λήξη των διακοπών θα επανεξετάσουμε το θέμα, κι αν χρειαστεί θα "κατεβάσουμε" το ποστ. Προς το παρόν "οφείλεις"να αναγνωρίσεις κι εσύ ότι "ξεστράβωσε" κάμποσους από εμάς -hoax ή μη...
Peace Bro.
Το σχόλιο της Ελενίτσας ήταν φανερό πως ήταν τυποποιημένο και στελνόταν από ΄δω και από ΄κει όπου αναφερόταν το συγκεκριμένο θέμα με τα γάλατα. Και δεν κατάλαβα γιτί ''τσίμπισε'' τόσο άσχημα και μίλησε για μυνήσεις. Το αρχικό κείμενο δεν αναφερόταν στην ΔΕΛΤΑ ούτε σε καμία άλλη εταιρία. Σωστά μας τα είπε για την ηχνιλασιμότητα κλπ αλλά μας το χάλασε με τα νόμιμα μέσα στο τέλος. Και μετά, άκρα του τάφου σιωπή. Γι αυτούς τους λόγους δεν έλαβα υπόψιν το σχόλιό της. Αλλά και να το λάμβανα, δεν θα άλλαζε κάτι στα γραφόμενά μου. Αν θέλετε, τα σχόλιά μου, ως ένα βαθμό, αλληλοσυμπληρώνονται με το δικό της.
Δεν αμφιταλαντεύτηκα πουθενά, αλλά δεν μπορώ και να πω στα σίγουρα τι τα κάνουν τα επιστρεφόμενα γιατί δεν ξέρω. Οι λίγες γνώσεις που έχω επί του γάλακτος μου επιτρέπουν να αντιμετωπίζω με σκεπτικισμό τέτοιες φήμες και να μην τις ''καταπίνω αμάσητες''. Επίσης θεώρησα χρέος μου να τις καταθέσω εδώ για να ληφθούν υπ' όψιν όλων των αναγνωστών. Ελπίζω να λειτούργησαν θετικά.
Επίσης ελπίζω ο Διαγόρας να μπόρεσε τώρα να κατατάξει τα σχόλιά μου.
C^:=
:) πολύ γέλιο η υπόθεση (και μεταξύ μας, πίκρα).
Μολις εφτασε και σε μένα αυτο το mail, και αντιγράφοντας μια πρόταση του, και βάζοντας στη στο Google, ηταν ευκολο να συμπεράνω οτι πρόκειται για hoax.
Καντε το ίδιο σε οποιοδήποτε email, καταλήγει με τη φράση "διαδώστε το" κλπ. (και μην το διαδίδετε, ΕΛΕΟΣ!!! )
Σε αυτή τη σελίδα, βρήκα και το κείμενο υπογεγραμμένο -επιτέλους- απο ενα όνομα. και τι όνομα!!
"Αντώνης Μπεϊζάνης", το ρίχνουμε κι αυτο στο google, και βρίσκουμε, οτι αυτο το όνομα έφερε ο ρόλος του τεράστιου Θανάση Βέγγου στην ταινία "Θα σε κάνω βασίλισσα", (1964)
http://90lepta.com/m230.html
from
http://fotis.wordpress.com/2007/06/22/fight-viral-with-viral/
Και η απάντηση της Vivartia
Ο αριθμός που αναγράφεται στο κάτω μέρος της συσκευασίας των προϊόντων γάλακτος είναι ο αριθμός του γεμιστικού της μηχανής που εμφιαλώθηκε η συγκεκριμένη συσκευασία. Ο αριθμός αυτός είναι απαραίτητο να αναγράφεται στα πλαίσια του συστήματος ιχνηλασιμότητας που πρέπει εφαρμόζεται από όλες τις εταιρίες.
Το φρέσκο γάλα ΔΕΛΤΑ παράγεται από 100% φρέσκο ελληνικό γάλα, το οποίο συλλέγεται καθημερινά από επιλεγμένες φάρμες σε όλη την Ελλάδα και παστεριώνεται στα 2 εργοστάσια μας στον Ταύρο Αττικής και στην Σίνδο Θεσσαλονίκης λίγες ώρες πριν διατεθεί στα καταστήματα. Κάθε συσκευασία φέρει πάνω της τον αριθμό ταυτότητας ο οποίος μας επιτρέπει να γνωρίζουμε μέχρι και την φάρμα παραγωγής του γάλακτος που περιέχεται.
Όταν το γάλα φθάσει στην ημερομηνία λήξης του, αποσύρεται από τα καταστήματα, επιστρέφεται στην εταιρία και στην συνέχεια αποστέλλεται στις χωματερές για καταστροφή ή σε μονάδες λιπασμάτων ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Τα πρωτόκολλα καταστροφής αποδεικνύουν στους τακτικούς ελέγχους που γίνονται από τις κρατικές υπηρεσίες την απόλυτη εφαρμογή της διαδικασίας.
Η ποιότητα και η ασφάλεια των ανθρώπων που καθημερινά διαλέγουν τα προϊόντα μας είναι άμεσο μέλημά μας και καθοδηγεί κάθε μας δράση. Έχει ιδιαίτερη σημασία για μας ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε τις επιστροφές, προστατεύοντας τον καταναλωτή από χρήση προϊόντων που έχουν λήξει.
Στηριζόμαστε και στη δική σας βοήθεια για να σταματήσουμε τις ανεύθυνες διαδόσεις που στοχεύουν στην υποβάθμιση της αξίας του γάλακτος.
Λήδα Καράμπελα - Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας
Σίγα να μην πετάνε το γάλα στην χωματερή!
Σήμερα στην Αθήνα ανακάλυψαν 18 τόνους από κομματάκια κρέατος (ότι απομένει από εδώ και από εκεί) και θα το προωθούσαν στα σουβλατζίδικα, και θέλετε να πιστέψουμε ότι πετάνε έτσι τα γάλατα;
Καλησπέρα σας,
κι από μένα, αν και πέρασαν αρκετοί μήνες από το τελευταίο ποστ.
Η υπεύθυνη της ΔΕΛΤΑ αναφέρει:
"Ο αριθμός που αναγράφεται στο κάτω μέρος της συσκευασίας των προϊόντων γάλακτος είναι ο αριθμός του γεμιστικού της μηχανής που εμφιαλώθηκε η συγκεκριμένη συσκευασία. Ο αριθμός αυτός είναι απαραίτητο να αναγράφεται στα πλαίσια του συστήματος ιχνηλασιμότητας που πρέπει εφαρμόζεται από όλες τις εταιρίες."
Κατανοητό, αλλά εμένα μου δημιούργηθηκαν οι επόμενες απορίες:
1)Αν ο αριθμός αυτός πρέπει να εφαρμόζεται απ' όλες τις εταιρίες, γιατί δεν υπάρχει σε όλα τα χάρτινα και πλαστικά μπουκάλια?
2) Αν ο αριθμός δείχνει τον αριθμό του γεμιστικού, τόσο μεγάλες εταιρίες έχουν μόνο 5 γεμιστικά (θεωρώντας ότι η αριθμοί είναι 1-5)
3) Αν ο αριθμός δείχνει τον αριθμό του γεμιστικού, μπορώ κάποιος να μου εξηγήσει ποια είναι η πιθανότητα να βρίσκουμε γάλα με αριθμό από 1 - 3?
Από τότε που είδα το συγκεκριμένο ποστ, βλέπω τους αριθμούς του γάλακτος και πολύ σπάνια βρίσκω αριθμό 4-5.
Φιλικά
Γιάννης
Δημοσίευση σχολίου