25 Σεπτεμβρίου 2007

Περί Αποδείξεων: Το... Σίκουελ

Περί του θέματος των αποδείξεων (το οποίο απ'ό,τι είδα από τα σχόλια, απασχολεί κόσμο) ήθελα να προσθέσω ορισμένα πράγματα επιπλέον.

Αρχικά, η πλήρης διατύπωση τι εκπίπτει και τι όχι βρίσκεται στη σελίδα του Υπουργείου Οικονομικών, στις ανακοινώσεις με ημερομηνία 1/8/2007. Ο νόμος ΔΕΝ έχει ψηφιστεί ακόμη, ενώ ετοιμάζονται αλλαγές.

Οι αλλαγές αυτές θα έχουν σχέση με τη μη υποχρεωτική σφράγιση των αποδείξεων. Αυτό σημαίνει ότι απλώς θα παίρνουμε την απόδειξη, χωρίς σφραγίδα και έτσι θα εκπίπτει από την Εφορία. Όταν με το καλό ψηφιστεί ο νόμος (ο Αλογοσκούφης υποσχέθηκε άμεσα), οι αποδείξεις θα ισχύουν αναδρομικά από 1/8/2007.

Τώρα στο θέμα των καταστημάτων. Σε αρκετά μαγαζιά, αντί για την Νόμιμη κανονική απόδειξη, φέρνουν το δελτίο παραγγελίας ή προσωρινές αποδείξεις. Αυτό επισημάνθηκε και από σχόλιο στην προηγούμενη ανάρτηση. Άλλοι πάλι - κυρίως σε καφετέριες - φέρνουν αποδείξεις από προηγούμενους πελάτες.

Αυτή η κατάσταση είναι ζημιογόνα, γιατί ο καταστηματάρχης εισπράττει μεν από τον πελάτη τον ΦΠΑ για τις υπηρεσίες που παρέχει, δεν τον αποδίδει όμως στο κράτος! Άρα κερδίζει καθαρά εις βάρος μας! Αν πχ δεν απέδιδε τον ΦΠΑ στο κράτος, αλλά ταυτόχρονα μας μείωνε αντίστοιχα την τιμή, θα ήταν μεν παράνομο, αλλά τουλάχιστον θα επωφελούνταν άμεσα και ο πελάτης (όχι ότι προκρίνουμε τη λύση αυτή).

Γι αυτό λοιπόν, καθήκον μας είναι να ζητάμε τη Νόμιμη Απόδειξη γιατί αυτή εκπίπτει από την Εφορία. Ακόμη και να μη θέλουμε να μαζέψουμε τις αποδείξεις, ας ζητάμε να μας φέρνουν, γιατί αλλιώς ο καταστηματάρχης ασκεί αισχροκέρδεια και εις βάρος μας - στις ήδη τσιμπημένες τιμές. Ας παίρνουμε την απόδειξη μαζί μας ή ας την σκίζουμε, ώστε να μην σερβιριστεί η ίδια απόδειξη σε επόμενο πελάτη.
Σκεφτείτε το. Όποιος έχει κάποια παραπάνω πρόταση, ας την καταθέσει.
Φιλικά,

kitsosmitsos

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Kitsosmitsos,

Με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών, λίγο πριν τις εκλογές, διευκρίνησε ότι δεν χρειάζεται να είναι σφραγισμένες οι αποδείξεις.

XriLou είπε...

Συμφωνώ, απλώς δεν έχει ψηφιστεί τίποτε ακόμη από τη Βουλή. Δεν πιστεύω να μας την κάνουν, αλλά αναμένουμε.

Panos T. είπε...

Στο Ναυπλιο που πηγα σε ένα καφε... αφου πηραμε καφεδες, παγωτα, βαφλες, παμε να πληρωσουμε και βλεπω παλιές αποδείξεις. Έκανα φασαρία, ήρθε ο νταής ο ιδιοκτήτης και αφου όλοι είχαν δει την φασαρία, "επέπληξε" τον σερβιτόρο και τον έβαλε να μου φερει τις νομιμες. Με λένε "κολλημένο" στην παρέα, αλλά επειδή δεν γουστάρω να είμαι ο μόνος μαλάκας που πληρωνει κανονικα καθε τριμηνο το ΦΠΑ, ακομα και αν δεν μαζευω αποδειξεις τις ζητω. Το ιδιο καντε και εσεις

KitsosMitsos είπε...

Ακριβώς αυτό είναι το νόημα, αγαπητέ. Από τη στιγμή που εγώ πληρώνω, δεν έχω κάποιο όφελος, γιατί να ωφελείται μόνο κάποιος άλλος εις βάρος μου; Και μετά αυξάνονται οι φόροι που επιβαρύνουν πάλι εμένα! Και κερατάς και δαρμένος, λοιπόν.

KitsosMitsos είπε...

Και κάτι άλλο πρακτικό που ξέχασα να αναφέρω. Πώς μπορούμε να υπολογίσουμε τη φοροαπαλλαγή. Έκανα τις πράξεις για την ευρύτερη κλίμακα που ανήκουμε οι περισσότεροι - πιστεύω, όποιος είναι παραπάνω να το πει, ειδικά αν είναι πανέμορφη, πανέξυπνη και τα σχετικά :-)
Δηλαδή 15-30 χιλιάδες ευρώ.
Με οροφή αποδείξεων-δαπανών 20 χιλιάδων ευρώ, απαλλαγή φόρου αντιστοιχεί στο ποσό των 8 χιλιάδων ευρώ (δηλαδή για το 40%) και το όφελος για τον φορολογούμενο είναι της τάξεως των 2320 ευρώ (29% του φόρου, δηλαδή). Άρα με αποδείξεις 20000 γλυτώνουμε 2320 ευρώ, πρακτικά σημαίνει ότι για το σύνολο των αποδείξεων που θα μαζέψει ο καθένας μας, χοντρικά γλυτώνει το 11,6% του συνόλου των δαπανών.

KitsosMitsos είπε...

Ψηφίστηκε σήμερα ο νόμος. Χωρίς σφραγίδα οι αποδείξεις, πλέον.