14 Μαΐου 2007

Ο καφές της οργής

Μέσα Μαΐου, σε επαρχιακό σούπερ μάρκετ λίγο έξω από την Ουτρέχτη (της Ολλανδίας). Ψάχνοντας για μερίδες καφέ για μία καφετιέρα της Philips -σε συνεργασία με την Dowe Egberts, δεν εισάγεται στην Ελλάδα, κρίμα γιατί παρασκευάζει καφέ φίλτρου σε 5 (!) δευτερόλεπτα- χαζεύουμε τα ράφια.
Όλες οι γνωστές εταιρίες παρασκευής καφέ φίλτρου που βρίσκουμε και στην Ελλάδα, με μία μικρή διαφορά: οι συσκευασίες των 250 γραμμαρίων διατίθενται προς 1,50 ευρώ, συν-πλην μερικά λεπτά.
Ναι, οι ίδιες που εδώ αγοράζουμε προς 3,50 euros... Δε μπορεί, πέσαμε στην περίπτωση, σκεφτήκαμε, παρόλο που και στην Αυστρία, και στο Βέλγιο και στη Γερμανία και αλλού το ταξιδιωτικό... καλαθάκι μας γέμιζε πιο "αναίμακτα" απ' ότι στην Ελλάδα.
Έλα όμως που περιπλανώμενοι από τα γαλακτοκομικά στα μπισκότα, και από τις μπριζόλες στα ζυμαρικά οι τιμές ήταν ένα χαλαρό -50% από τα ισχύοντα στην πατρίδα. Εντάξει, αν googlάρεις το "καταναλωτής" τα αποτελέσματα στα ελληνικά είναι 160.000 (παρεμπιπτόντως, περίπου ίδιος είναι ο αριθμός και για το "καταναλωτικά δάνεια") και στα αγγλικά... 239 εκατομμύρια, αλλά και πάλι...
Πέρα πάντως από τα εντεταλμένα ουρλιαχτά στα τηλεοπτικά κανάλια της ημεδαπής για τα περίφημα όργια κερδοσκοπίας σε βάρος των νοικοκυριών, το τόπι έχει όντως χαθεί.

Bakalogatos

Δεν υπάρχουν σχόλια: